literatür taraması

Literatür Taraması

Literatür taraması, bir araştırma projesinin yürütülmesinde önemli bir aşamadır, ortalama olarak bir tez içeriğinin yüzde 20 ila 25’ini oluşturur, ancak bazı tez konuları içeriğin yüzde 50’sine varan bir literatür taraması gerektirebilir. Literatür taraması, konu alanınız hakkında başkalarının yazdıklarını okumayı ve değerlendirmeyi içerir. Hem tanımlayıcı hem de analitik olabilir. Önceki yazarların çalışmalarını tanımladığı için betimleyicidir ve önceki yazarların yaptığı benzerlikleri ve çelişkileri belirleme bakış açısıyla başkalarının katkılarını eleştirel bir şekilde analiz ettiği için analitiktir. Bir literatür taramasını üstlenmenin içerdiği beş ana faaliyet vardır:

1 Bilgi kaynaklarını bilmek.

2 Kütüphanenin nasıl çalıştığını anlamak.

3 Konuyla ilgili var olan bilgileri toplama, okuma ve not alma.

4 Literatürü sistematik olarak düzenler.

5 Literatür taramasının değerlendirilmesi ve yazılması

Literatür taraması yapmanın gerekçesi

Araştırma alanınızdaki bilgiye özgün bir katkı sağlayabilmek için, literatür taraması mevcut bilgilere kapsamlı bir şekilde hakim olduğunuzu göstermelidir. Literatür taraması iki amaca hizmet eder. İlk olarak, araştırma alanınızla ilgili daha önce yayınlanmış ve yayınlanmamış bilgilerin sistematik olarak okunmasını amaçlar. Toplanan bilgiler, sorunları ve temaları geliştirecek ve sizi bir sonraki önemli aşamaya, yani araştırma tasarımına götürmelidir. İkinci olarak, literatür taraması, kendi çalışmanızı nasıl daha etkili bir şekilde tasarlayabileceğiniz konusunda size bazı içgörüler verecek olan önceki araştırma tasarımlarına veya anketlere bakarak araştırma çalışmanızı geliştirmenize yardımcı olacaktır. araştırmaları büyük ölçüde düşündürür ve literatür taramanızı yürütürken onların düşüncelerinden sıklıkla yararlanabilirsiniz. Başka bir deyişle, bir literatür taraması, başkalarının yaptıklarını ve söylediklerini bütünleştirmeye, önceki bilimsel çalışmaları eleştirmeye, ilgili konu alanları arasında köprüler kurmaya ve/veya bir alandaki ana konuları belirlemeye çalışır. Aşağıdaki bölümlerde, literatür taramasının üstlenilmesiyle ilgili faaliyetler açıklanmaktadır.

Bilgi kaynaklarını bilmek

Literatür tarama sürecini başlatmak, uygun literatürün tanımlanmasını içerir. Genel olarak konuşursak, bakabileceğiniz üç tür literatür kaynağı vardır. Bunlar birincil kaynaklar, ikincil kaynaklar ve başvuru kılavuzlarıdır. Birincil literatür kaynakları Birincil literatür, orijinal araştırmaları yayınladığı için en doğru bilgi kaynağıdır. Aşağıdaki yayınlar bu birincil kaynaklar kapsamındadır. Akademik araştırma dergileri (hakemli) İnşaatla ilgili hakemli dergiler, genellikle mimarlık, şehir planlama, mühendislik, inşaat ve yönetim gibi Yapılı Çevre alanındaki yenilikçi gelişmeleri bildiren orijinal araştırma çalışmaları ve teknik makaleler yayınlar. Hem endüstriden hem de akademiden makaleler yayınlayan hakemli dergiler, alanınızdaki son gelişmeleri tartışmak için mükemmel bir kaynak sağlar.

Hakemli konferanslar

Konferans terimi sempozyum ve kongreler için de geçerlidir. Birçok alanda, konferans tutanakları ana bilgi kaynağı olabilir ve bu konferansların temel amacı akademik dergilerinkine benzer (yani, çalışma alanınızdaki güncel gelişmeleri tartışmak). Bildiri kitapçığında yayınlanan makaleler, mega projeler, gelişmekte olan ülke projeleri, üretkenlik, tasarım, tedarik, ekonomi, hukuk, teknoloji, sosyoloji, psikoloji, organizasyon, yönetim ve daha pek çok temayı içermektedir. Uluslararası konferans bildirilerinin çoğu ‘birincil’ araştırmaya dayalıdır ve makale inceleme komitesinin en az iki üyesi tarafından incelendikten sonra yayınlanmak üzere kabul edilir. Bu nedenle, bazı konferans bildirilerinin kalitesi, hakemli dergi makaleleri kadar iyi olabilir. British Library Lending Division, konferans tutanaklarının bir ‘Dizinini’ yayınlar.

Tezler

Lisans, yüksek lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin uygun olduğunda diğer kişilerin tezlerine veya tezlerine bakması çok önemlidir. Tezler ve tezler iki amaca hizmet eder. Birincisi, çalışmanın içeriği, beklenen standart, benimsenen metodoloji ve yazmanın yapısı ve tarzı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar. İkinci olarak, eserin arkasına iliştirilmiş kaynakça ve kaynakça listesinden yararlanabilirsiniz. Çoğu kütüphanenin yerinde bir tez ve tez koleksiyonunun yanı sıra kütüphaneler arası ödünç verme yoluyla bir ödünç alma hizmeti vardır. Daha yüksek dereceler için kayıtlı öğrenciler, British Library Lending Division’dan (BLLD) tezlerin bir listesini alabilirler. Diğer tezler hakkında bilgi edinmenin bir başka yolu da akademik kurumlarla iletişime geçerek kabul edilen tezlerin veya tezlerin bir listesini talep etmektir. İletişim genellikle Bölüm Sekreteri veya Akademik Tez Danışmanı aracılığıyla yapılır. Ne istediğinizi belirledikten sonra, kütüphaneniz kütüphaneler arası ödünç verme hizmeti aracılığıyla materyali ödünç alarak gerisini halletmelidir. Bir tez veya tez talebinin gelmesi 4-6 hafta sürebilir ve yurtdışındaki doktora tezleri daha uzun sürebilir.

Raporlar/arada sırada yayınlanan belgeler

Kapsamlı olduklarından ve genellikle güncel bilgiler yayınladıklarından, teknik raporlar ve ara sıra yayınlanan makaleler sizin için çok yararlı olabilir. Ayrıca, belirli araştırma gruplarının ara sıra yayınlanan makaleleri ve raporları, ilgili araştırmacıların sonuçlarını yayma yöntemi olarak onları tercih etmeleri için yeterince prestijlidir (Howard ve Sharp, 1993).

Devlet yayınları

Devlet yayınları, özellikle ikincil verileri analiz eden öğrenciler için en büyük ve en önemli bilgi kaynaklarından biridir. Devlet belgeleri, a) devlet idaresi kayıtları ve b) önemli sayıda istatistik ve bilim ve iş dünyası için değerli veriler dahil olmak üzere uzmanlar için araştırma kayıtları olarak sınıflandırılabilir.

 


Tez yazım sürecinizde size her konuda destek sunabiliriz. Tek yapmanız gereken iletişim adreslerimizden bizlere ulaşmak! Tecrübeli kadromuz ile bu zorlu süreçte yanınızdayız!


 

Bir yanıt yazın